Znak po kojem ćete nas prepoznati

NARUČI VOŽNJU POZIVOM

O NAMA

mali MIĆE d.o.o.

UTEMELJENO 1990. godine

mali MIĆE d.o.o. je prva privatna tvrtka osnovana sredinom 1990. godine na otoku Lastovu, u vrijeme stvaranja današnje nezavisne države Hrvatske. Važno je istaknuti, bar na ovom mjestu, jer službenih zapisa o svekolikim događajima na Otoku u Domovinskom ratu nikad nitko nije objavio niti se o tome govori. Zato objavu ovog teksta smatram povijesno nužnom kako za Lastovo tako i za Hrvatsku. Tih ratnih godina obavljajući svoju djelatnost tvrtka se stavila i na raspolaganje u svrhu obrane i očuvanja interesa hrvatskog nacionalnog bića. U vrijeme okupacija Lastova, na sjedištu tvrtke, simbolično ali sa snažnom porukom se zavijorilo jedino i prvo hrvatsko povijesno znamenje na otoku, kojeg su nerijetki otočani ignorirali ili gledali sa prijezirom. Neki su otočki čelnici tada govorili kako je „još rano isticati tu zastavu“, a neke su državne institucije i njihovi zaposlenici još javno vijorili partijske zastave i zastavu Jugoslavije iako je Hrvatska već proglasila svoju samostalnost.

U tim olovnim vremenima zaposlenici tvrtke su organizirali razne humanitarne aktivnosti. Prikupljala se i slala humanitarnu pomoć za okupirani Dubrovnik. Organizirali su se davanja krvi za hrvatske branitelje. Tvrtka je prikupljala i novac za registraciju ambulantnog vozila kojeg su Lastovu poklonili lastovski iseljenici a koje je kasnije poklonjeno IV Gardijskog brigadi HV u Splitu. Zaposlenici tvrtke su u vrijeme okupacije Lastova izradili i darovali deset metara visok čelični stup koji se postavio na brdu Forteca iznad mjesta Lastova na kojem se sada vijori hrvatsko znamenje. Nakon pedeset i više godina tvrtka je 01.kolovoza 1991. godine, na dan kada Lastovo svetkuje blagdan sv. Petra ribarskoga, uz pomoć tadašnjeg župnika don. Jerka PEJIĆA i nekolicine lastovskih vjernika, doslovno pred uperenim cijevima okupatorske vojske u naselju Ubli, organizirala otvaranje crkve posvećene  tome svecu. Tvrtka je dijelom financirala i materijalno potpomogla radove obnove župe i župnog dvora sv. Kuzme i Damjana te „vraćanje“ tradicijskog običaja paljenja Badnjaka na staro mjesto na Dovcu ispred župne crkve kojeg je više desetljeća perfidno onemogućavao ondašnji režim.

Vlasnik tvrtke bio je jedan od Predsjednika općinskog vijeća Općine Lastovo koji je inicirao donošenje i potpisao Odluku o preimenovanju ulica i trgova na otoku Lastovu imenima dostojnim lastovske i hrvatske kulturne i povijesne baštine. Tvrtka je iz svojih skromnih financijskih izvora financirala rad Istražitelja saborskog povjerenstva za žrtve rata i poraća koji je istraživao partizanske zločine počinjene na otoku Lastovu. Tvrtka je dugi niz godina financirala i komemoraciju u uvali sv. Mihovila odakle su partizani u mučeničku smrt odveli otočkog župnika don. Nikolu Fantelu.

Iako registrirana za pružanje usluga  projektnog menadžmenta, gradnje, nadzora pri gradnji, projektiranja metalnih konstrukcija, zastupanja inozemnih tvrtki te usluge prijevoza kopnom i priobaljem tvrtka se čitavo to vrijeme bavila sa trgovinom prehrambene robe. Učestali inspekcijski nadzori i mnogobrojne nemale financijske kazne za minorne propuste u poslovanju  bile su nagradom za domoljubne aktivnost tvrtkinih zaposlenika. Zbog svega toga tvrtka je 1996. godine prestala sa svojom uslužnom djelatnosti. Zatvorila svoj prodajni prostor i preorijentirala se na druge poslovne aktivnosti na vrlo oskudno otočko tržište, znajući pri tome kako su mali izgledi za poslovni uspjeh. Takova nadanja i poslovni rezultati su se nedugo potom i potvrdili a rezultati toga su danas sasvim razvidni.

Naime svih ovi proteklih tridesetak i više poslovnih godina kad, unatoč „strateškim poslovima“ koji se na Lastovu financiraju iz općinskog i državnog proračuna,  tvrtka nema baš nikakvu šansu za legalno učešće u natječajima. Uobičajeno je pravilo da se gotovo svi poslovi dodjeljuju tvrtkama i njihovi kooperantima van otoka. U takvim okolnostima mali otočki gospodarstvenici sa skromnim financijskim sredstvima, u uvjetima nelojalne konkurencije, političke podobnosti i nemogućnosti izlaska na neko malo veće tržište osuđeni su na razne poslovne akrobacije.

I upravo te i takve okolnosti su uvjetovale novi pokušaj i profiliranjem tvrtke. Danas, koristeći svoje resurse, tvrtka je više usmjerena u skromnu ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Za potrebe biranog tržišta može iz kvalitetne sirovine proizvesti stolno vino, razne likere, maslinovo ulje, više vrsta umaka od rajčica ali i ostale ekološke poljoprivredne proizvode.

Čini se kako geostrateški položaj otoka Lastova, klima i ostali prirodni uvjeti ali i životne potrebe potrošača i potražnja zdrave ekološke hrane u tom području nude poslovni uspjeh tvrtki. Osim toga zadnjih godina  tvrtka mali MIĆE d.o.o. jedina se na Lastovu bavi preradbom maslina i proizvodnjom maslinova ulja a kao dodatnu djelatnost obavlja i usluge TAXI prijevoza na otoku te upoznavanje gostiju sa svim što Lastovo nesebično nudi.

Tvrtka

Kontakt

Mali MIĆE d.o.o. Lastovo